W związku z pytaniami (wątpliwościami) dotyczącymi zasad żywienia zbiorowego w szkole, po przeprowadzonej konsultacji na ten temat z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Kielcach (ul. Leona Skibińskiego 4) w dniu 24 października 2019 r., informuję:
- Każdy podmiot realizujący usługę żywienia w szkole lub placówce oświatowej (czyli w naszym przypadku Kielecka Kuchnia Kateringowa) musi:
- posiadać decyzję z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej dopuszczającą wydawanie posiłków w formie kateringu,
- bezwarunkowo przestrzegać przepisów wynikających z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154),
- przechowywać próbki żywności na potrzeby kontroli, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80, poz. 545),
- stosować się do zasad zbilansowanego odżywiania (więcej na ten temat na stronach internetowych Głównego Inspektoratu Sanitarnego), co wiąże się mi.in. z brakiem możliwości wyboru posiłków przez uczniów.
- Nie jest możliwe bez podpisania odpowiedniej umowy wpuszczenie na teren szkoły innego podmiotu realizującego żywienie zbiorowe uczniów.
- Powyższe kwestie były omawiane na zebraniu Rady Szkoły w dniu 26 września 2019 r.
z udziałem właściciela Kieleckiej Kuchni Kateringowej.
Dyrektor ZSS im. M. Reja
Ryszard Nazimek